Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;
- “This Prof. will Challenge your Perspective on Free Speech” (video): Professor Deirdre McCloskey complicates the understanding of free speech by associating this freedom with the ancient Greek word for persuasion: rhetoric.
- “Students Banned from Passing Out Constitutions” (video): Modesto Junior College in California told a student that he could not pass out copies of the United States Constitution outside the student center on Constitution Day.
- “Find Your School: Spotlight Speech Code Database” (interactive database): Each year, Freedom for Individual Rights in Education (FIRE) reads through the rules governing student speech at more than 400 of our nation’s biggest and most prestigious universities to document the institutions that ignore or violate students’ rights.
- “Guide to Free Speech on Campus” (resource guide): Essential guide for college students interested in protecting free speech.
HAKARET İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GİRMEZ Mİ?
İfade özgürlüğüne neden önem vermeliyiz? Üniversite kampüslerinde öğrenciler hakaret, nefret söylemi veya rahatsız edici olduğunu düşündükleri ifadelerin sınırlandırılması için haykırıyorlar. Uluslararası alanda da Muhammed peygamberin resminin çizilmesinden sonra yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını düşünenler çıktı. Amerikan medyasında birçok eleştirmen böylesine saldırgan ve kışkırtıcı söylemlere izin verilip verilmemesi gerektiğini sorguluyor.
Bu ifadelere niçin özgürlük tanınmalıdır? İnsanların kendini adadığı dini inançların rencide edilmesine izin vermek nasıl bir fayda sağlar? İnsanların ırkçı veya bağnaz fikirlerini ifade edebilmesinin iyi tarafı ne olabilir? Peki ya homofobik aşağılamalara veya kadınları küçük düşürücü sözler söylemeye veyahut herhangi bir çirkin söylemde bulunulmasına ne demeli? Bu tür söylemleri yasaklasak ülkemiz daha iyi bir yer haline gelmez miydi?
Hayır. İfade özgürlüğü kesinlikle önemlidir, çünkü popüler olmayan ve tartışmalı görüşleri duymamızı sağlar. Saldırgan söylemlerden hoşlanmak zorunda değilsiniz. Aslına bakarsanız, yanlış bulduğunuz söylemleri kuvvetlice eleştirmekten çekinmemelisiniz fakat insanlar katılmadıkları görüşleri engellemek veya yasaklamak için güce başvurduklarında, savunduklarını iddia ettikleri ifade özgürlüğünün ve hoşgörünün prensiplerini yok etmiş olurlar. Nefret dolu görüşlerin ifade edilmesine izin verdiğimiz zaman, bu görüşleri alenen reddetmek için fırsatlar yaratırız. ABD Yüksek Mahkemesi, Nazilerin, Yahudi mahallelerinde saldırgan ve provokatif görüşlerini ifade ederek yürüme haklarını tanıdı. Fakat böylesi çirkin bir gösteri gerçekleşince, çok daha büyük karşı gösteriler ortaya çıktı. Sonuç olarak, nefrete karşı durmaya yönelik daha büyük bir farkındalık oluştu.
Hakaret içeren ifadelere izin vermek de önemlidir, çünkü insanlığın zihin dünyalarının gelişmesine yardımcı olur. Hakaret içerdiği veya tehlikeli olduğu gerekçesiyle geçmişte ağır saldırılara maruz kalan bazı fikirler, şimdilerde ise doğru olarak kabul edilmektedir. Astronomiyle ilgili dini dogmalara karşı çıkan Galileo gibi bilim adamlarının, köleliğin kaldırılması yanlılarının, Jim Crow yasalarının kaldırılmasını talep eden insan hakları önderlerinin düşünceleri veya “müstehcen” olarak yaftalanan eşcinsel dergilerinin sansürlenmesinin yanlışlığı bugün doğru kabul edilen fikirlerdir. Resmi otoritelerin önceleri sansürlemeye çalıştığı fikirler, şimdilerde kültürümüze ölçülemez katkıda bulunmuştur. Otoriteler, hakaret içeren görüşleri susturma gücünü eline geçirdiğinde, aynı zamanda muhalif veya azınlıktaki fikirleri de susturma gücüne sahip hale gelir. Bunun sonucu olarak, sansür, tasarlanmış bir cahilleştirme politikasına dönüşür. Bu nedenle, akıllı toplumlar, rahatsız edici ve saldırgan fikirlerin özgürce ifade edilebilmesini daha çok savunurlar.
Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Tom W. Bell / Chapman University
Çeviri: Oğuz Yılmaz
Redaksiyon: Bünyamin Aydın