• Ana Sayfa
  • »
  • Videolar
  • »
  • Ticarette Herkes Kazanır, Bölüm III, Doğal Kaynakların Korunması
286 video

Ticarette Herkes Kazanır, Bölüm III, Doğal Kaynakların Korunması

Konu hakkında daha derinlemesine gitmek isteyenler, aşağıdaki kaynakları inceleyebilirler ancak dil ingilizcedir;

  • How Ideas Trump Crises  (Video): Alex Tabarrok, in this TED talk, describes how globalization and trade makes everyone better off.
  • A Petition  [Article]: First published in 1845, Frédéric Bastiat brilliantly demonstrates the absurdity of protectionist arguments.
  • Free Trade  [Article]: Daniel Griswold explains how the benefits derived from the division of labor and comparative advantage extend beyond politically determined boundaries (found on pp. 26-34).
  • The Iowa Car Crop  [Article]: Steven E. Landsburg makes a compelling case for free trade with a simple thought experiment.
  • Globalization and Trade Deficits  [Audio]: A discussion between Don Boudreaux and EconTalk host Russ Roberts covering comparative advantage, winners and losers from trade, trade deficits, and inequality.
  • Roberts on Smith, Ricardo, and Trade  [Audio]: Russ Roberts discusses how the number of people we trade with determines the incentives for specialization and wealth creation.

Bölüm 3: Doğal Kaynakların Korunması

Ticaretin servet yarattığını biliyoruz. Ticaret,  bizim,  aynı kaynakları kullanarak,  daha fazla üretmemize olanak tanır. Aynı zamanda, ticaret,  serveti korur. Eğer ticaret yapma imkanımız varsa, belli miktarda bir çıktı üretmek istediğimizde, bu üretimi daha az girdi ve kaynak kullanarak yapabiliriz.

Fritz ve Lou’yu örneklendirelim. Frits ve Lou, buğday ve mısır yetiştirebilmektedirler. Onların,  ailelerini geçindirmek için belli miktarda buğday ve mısıra ihtiyaçları var. Fritz dönüm başına 1,000 ölçek buğday ya da 500 ölçek mısır üretebilirken, Lou 500 ölçek buğday ya da 1,000 ölçek mısır üretebiliyor.

Fritz ile Lou, buğday ve mısırı 2 farklı koşul altında üretebilirler.  İlki,  bu üretimi,  ‘birbiriyle ticaret yapmadıkları durum’ olarak adlandıracağımız bir biçimde yapabilirler. Ticaretin olmadığı bu sistemde, Fritz’in 1,000 ölçek buğday üretebilmesi için bir dönüm,  1,000 ölçek mısır üretebilmesi için iki dönüm araziye ihtiyacı olacaktır.  Lou ise,  1,000 ölçek buğday üretebilmek için iki dönüm, 1,000 ölçek mısır üretebilmek için bir dönüm araziye ihtiyaç duyacaktır. Yani toplamda, onlar ailelerini geçindirecek buğday ve mısır ihtiyaçlarının üretimi için 6 dönüm arazi kullanacaklardır.

İkinci bir senaryo daha var. Ticaret yapabilirler.

Bakalım Fritz tamamen buğday, Lou ise tamamen mısır üretiminde uzmanlaşırsa ne oluyor?

Bu durumda, Fritz 2 dönüm arazi kullanarak 2,000 ölçek buğday, Lou ise yine 2 dönüm arazi kullanarak 2,000 ölçek mısır üretebilir.

Şimdi onların ticaret yaptıklarını düşünelim…

Fritz 1,000 ölçek mısır için 1,000 ölçek buğday satıyor.

Böylece, ailelerini geçindirmek için her biri 1,000 ölçek buğday ve 1,000 ölçek mısır elde ediyorlar. Fakat, bunun için 6 dönüm yerine yalnızca 4 dönüm arazi kullandılar. 2 dönüm araziden tasarruf etmiş oldular. Belki de park inşa etmek için ya da başka bir şey için kullanılmak üzere kaynaklardan tasarruf ettiler…

Onlar ticaretteki ‘fırsat’ sayesinde kaynakları korudular, serveti muhafaza ettiler.

Kaynak: LearnLiberty.org

Çeviri: Emel Odabaşı

Seslendirme: Semih Bedir

Önceki
Ticarette Herkes Kazanır, Bölüm II, İşbirliği
04.11.2013
Sonraki
Fiyat Sistemi Bölüm I: Bilgi
04.11.2013