Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;
“Can One Person Save an Endangered Species? See for Yourself”
and
“Save Our Parks! How to Keep National Parks Open During a Government Shutdown”
1. Recycling Myths Revisited (book) The myths about recycling are abound, says Daniel K. Benjamin. The truths? Landfills aren’t running out of space, packaging more conserves more resources, and more.
2. The Economics of Waste Management (podcast) Benjamin discusses the informal business of recycling in the developing world and the advantages of landfills with radio host John Batchelor.
3. The informal recycling sector in developing countries (article) The occupation of waste picking conserves resources and reduces poverty in the developing world, argues Martin Medina.
4. Recycling Myths: PM Debunks 5 Half Truths about Recycling (article) Popular Mechanics purports to debunk five half-myths. While most plastic in recycling bins does currently end up in the trash, for example, this trend is changing due to emerging technologies.
For more insightful work by Daniel K. Benjamin, check out his page on the Property and Environmentalism Research Center’s website
İlkokul Öğrencisinden Daha Akıllıca Geri-Dönüşüm Yapın
Daniel K. Benjamin: Elimde kullanılmış bir Kleenex var ve onu çöpe mi atsam yoksa geri dönüşüme mi, bir karar vermek zorundayım. Çöpe atacağım. Burada ayrıca boş bir alüminyum içecek kutusu var ve yine seçim yapmalıyım: Çöp kutusuna mı yoksa geri dönüşüme mi atmalıyım? Onu geri dönüşüme atacağım.
Benim adım Dan Benjamin ve 1980’lerden beri Bozeman, Montana’da hem bir üniversite profesörü hem de PERC’de kıdemli üye olarak geri dönüşüm üzerine araştırma yapıyorum. Peki neden o kâğıt parçasıyla ilgili o kararı verdim? O kağıdı geri dönüşüm kutusuna atmış olsaydım, o kâğıdı yeni kâğıda çevirmek muazzam miktarda kaynak harcayabilir ve çok az çevresel fayda sağlayabilirdi. Dolayısıyla, çevreyi ve kaynakları korumayı sevdiğim için onu çöp kutusuna atıyorum.
Öte yandan, geri dönüştürülen teneke kutu yeni bir alüminyum kutu halini alırken, alüminyum kutu yapımında kullanılan enerjinin % 95’i kurtarılmış olacak ve böylece ben çevreyi ve kaynakları korumuş olacağım. Bu yüzden benim için kolay bir seçimdi: O teneke kutuyu geri dönüşüme gönder.
Şimdi muhtemelen size hep şu söylenmiştir: Geri dönüşüm her zaman kaynakları muhafaza eder ve çevreyi korur. Büyük ihtimalle ilk üçüncü sınıf öğretmeninizle başlayan bu şey genellikle yanlış.
Şimdi, büyük ölçekli endüstriyel işlemlerde – örneğin, dondurulmuş pizza ya da alüminyum teneke kutu yapımında – firmalar, üretim süreci boyunca ortaya çıkan tüm artıkları geri dönüştürmüştür. Pizza şirketi arta kalan hamuru alır, bir sonraki karışıma geri koyar. Aynı şekilde alüminyum şirketi de artıkları alır ve bir sonraki alüminyum grubuna geri koyar. Bunu yapmak kaynakları muhafaza eder ve çevreyi korur.
Hatta buzdolapları, ocaklar, mikrodalga fırınlar, bulaşık makinaları gibi büyük ev eşyalarının içinde, kaynakların muhafaza edilmesi ve çevrenin korunması için yeterli miktarda geri kazanılabilir malzeme olduğu da doğrudur.
Ancak buzdolapları için geçerli olan şeyin, burada bu çöpe attıklarım gibi şeyler gibi sıradan ev çöpleri için geçerli olma şartı yoktur. Neyi geri dönüşüme göndereceğinize nasıl karar verirsiniz? Bakın burada bir deney var, ben yaptım, siz de deneyebilirsiniz. Çöplerinizin alınma zamanından önceki gece, çöp kutusunun yanına üzerlerinde ‘ücretsiz’ yazan bir şeyler koyun. Bunu bir çanta dolusu alüminyum kutusu, plastik şişe, cam eşya ve kâğıtla deneyin. Hatta çalışmayan bir lamba ya da mini fırın gibi küçük bir ev aleti de koyabilirsiniz.
Sonra, ertesi sabah dışarı çıkıp sokakta nelerin kaldığını bakın. Gece boyunca birileri sokaktan geçti ve sizden herhangi bir yönerge almadan, mevcut piyasa koşullarını ve nerede bulunduğunuzu göz önüne alarak, geri dönüşüm için neyin uygun olup olmadığını anladılar.
Şimdi, bu deney sizin çevrenizde nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, sizden bir şey yapmanızı rica edeceğim: Ne bulursanız bulun, bunu üçüncü sınıf öğretmeninize ilettiğinizden emin olun.
Daha fazlasını öğrenmek için lütfen buraya tıklayarak “Geri Dönüşüm Mitleri Tekrar Ziyaret Edildi” adlı serimi okuyabilirsiniz. Şimdi de sizin kâğıt versiyonu ve elektronik versiyonu arasında bir seçim yapmanız gerekecek. Kâğıt versiyonunu okumak, bu ağaçlara olan talebi arttırır ve daha fazla ağaç dikilir. Öte yandan elektronik sürümü kullanırsanız, çöpe atmak veya geri dönüşüme göndermek arasındaki zorlu seçimi yapmak zorunda kalmazsınız.
Kaynak: LearnLiberty.org
Konuşmacı: Daniel K. Benjamin
Çeviren: Büşra Aslan
Redaksiyon: Seçkin Sosyal