• Ana Sayfa
  • »
  • Videolar
  • »
  • Game of Thrones ve Liberteryenizm: Bireyler Başkalarının Suçundan Sorumlu Olabilir Mi?
286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

  • Individualism vs. Collectivism” (video): Professor Aeon Skoble explains that if we care about the well-being of communities, we must respect the rights of individuals.
  • Liberty 101 (program): Join professors Peter Jaworski, Chris Koopman, and Diana Thomas to explore the fundamental principles that are necessary for creating free and prosperous societies.

GAME OF THRONES VE LİBERTERYENİZM: BİREYLER BAŞKALARININ SUÇUNDAN SORUMLU OLABİLİR Mİ?

Bir gün uyansanız ve kendinizi Game of Thrones’un büyülü dünyasında bulsanız, nerede olmak isterdiniz? Demir Adalar’da mı, Kral Toprakları’nda mı, yoksa Hodor’un altında mı?
Eğer benlik algınız yoksa, cevabınız muhtemelen Lekesiz ordusu olurdu.

Lekesizler, beş yaşında hadım edilen, sahipleri için savaşan ve ölen köle askerlerdir. Onların itaat ve kahramanlık dışında hiçbir kişisel değer sahibi olmalarına izin verilmez. Bireysel inançları, umutları, hayalleri ve tutkuları için eğitilmezler. Böyle bir kolektif tutum, bireysellik ile taban tabana zıttır.

Kolektivizm, bireyin topluma hizmet etmesi gerektiğine inanır. Bu da değerlerinizi ve inançlarınızı önemsiz kılar. İhtiyaçlarınız -en iyi ihtimalle- topluluğun ihtiyaçlarına göre ikinci seviyede kalır. Bireycilik oluşturduğumuz kurallar ve uymamız gereken kanunların bize bir topluluğun sıradan bir parçası olarak değinmemesi gerektiğini söyler.

Anne ya da babamızın suçlarından ötürü mahkeme önüne çıkarılmamalıyız. En yakın arkadaşımız olsalar dahi, diğer insanların eylemlerinden ötürü cezalandırılamayız. Veya bizim için çok önemli olan bir topluluğun üyelerinin eylemlerinden ötürü de cezalandırılamayız. Liberteryenleri ilgilendiren kavram sadece özgürlük değildir, bilhassa bireysel özgürlüktür. Bireylerin kendine özgü ilgi alanları ve eylemleridir.

Bireysel özgürlük, herkese saygın davranılması gerektiği düşüncesini haizdir. Kimse tabiatı gereği başka birinden daha değerli değildir; saygınlık, ancak insanlara yaşamlarını tayin etme hakkı verildiğinde muhafaza edilmiş olur. Bu da bireysel özgürlüğü önemli kılar. Herkese eşit ve özgür davranılmalıdır.

Sınıfa, ırka, milliyete, dini inanca bakmaksızın, sadece kendiniz olmak yeterlidir.

Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Peter Jaworski / Georgetown University
Çeviri: Başak Öner
Redaksiyon: Bünyamin Aydın

Önceki
Büyük Yanılgılar Serisi: Ticari Engeller
28.08.2016
Sonraki
Serbest Piyasa Uzayın Keşfine Nasıl Yardımcı Olur?
28.08.2016