Ekonomiyi Büyütecek 3 Politik Reform
Tüm bu zorluklara, problemlere ve kargaşaya rağmen, Birleşik Devletler (Amerika), hala dünyadaki en canlı ve dinamik ekonomiye sahiptir. Eğer kendi kendimizi topuğumuzdan vurmayı kesersek, yeniden o büyük büyümenin bir parçası, herkesin örnek almak isteyeceği, her işletmecinin kendi alanında yer edinmesi için diğerleriyle yarıştığı bir ülke olabiliriz. Adım Jeff Miron, Harvard Üniversitesi, Ekonomi Bölümü’nde lisans derslerinden sorumluyum ve sizlere öncelikli olarak Birleşik Devletler ekonomisini yeniden büyük ve canlı hale getirecek 3 politik önerimi sunmak isterim.
İlk olarak, şu anki sistemin bir parçası olan ve gelecek yıllara da sıçraması an meselesi olan Medicare (ABD’de yaşlılar için sigorta programı), ilaç yardımı ve sosyal güvenlik gibi karadelik üreten uygulamaları kesmeliyiz. Eğer bunları kesmezsek, her şeyden daha hızlı büyüyen mali sorunlarımızı bir düzene koymak için hiçbir şansımız kalmaz. İkinci önerim ise yönetmelikleri durdurmaktır. Gıda ve İlaç İdaresi, Federal Ticaret Komisyonu, Çevre Koruma Dairesi..tüm bu oluşumlar, her gün Birleşik Devletler ekonomisini etkileyen yeni düzenlemeler oluşturan Washington`un yarattığı büyük bir harf kalabalığıdır.
Bunlar var olan şeyleri zorlaştırmanın dışında, sürekli daha fazla yönetmelik yaratmaktadırlar. Bu da haliyle ekonomimizi zarara uğratmaktadır. Zira insanlar kaynaklarını yeni çözümler üretmek yerine, kendilerine postalanan her türlü yönetmeliğe boyun eğmek için harcamaktadırlar. Bizim bir an önce mola vererek tüm yönetmelikleri durdurup, varolan hangi yönetmeliğin kullanışlı olduğunu değerlendirmemiz gerekiyor. Bazıları illa ki yararlıdır fakat hangileri yararlı değil veya hangi bölümler yararlı değil, bunları değerlendirmeliyiz.
Üçüncü tavsiyem ise varolan vergi sistemini feshederek, yerine tüketim üzerinde sabit bir vergi sistemi getirilmesidir. Varolan sistemi kaldırmalıyız çünkü bununla bir şeyleri düzeltmek imkansızdır. Bu çok düzensiz ve belirsiz bir sistem. Eğer küçük düzeltmeler yapmak istense bile bu sonsuza kadar devam edecektir. Bu düzeltmeler hiçbir zaman varolan vergi sistemindeki ana problemleri düzeltemeyecektir.
İkincisi, insanların gelirlerini değil, tüketimi vergilendiriyor olmamız gerekir çünkü tüketimi vergilendirirsek, Amerikan ekonomisinde teşvik etme, tasarruf ve yatırım adına daha iyi işler yapabilir ve bunları üretkenlik, yeni fabrikalar kurmak, ARGE çalışmaları yapmak, inovasyon ve ekonomiyi geliştirecek her unsur için çok ama çok önemli hale getirebiliriz. İşte temelde bir ekonomiyi uzun vadede hızla büyüten ve daha verimli hale getiren unsurlar bunlardır.
Sonuç olarak her kola eşit uygulanacak şekilde bir basit vergi oranı belirlemeliyiz. Çünkü bu ilk olarak, her şeyin en basite indirgenmesine yardımcı olacaktır. İkinci olarak ise bu, herkesin, ödeyeceği vergi oranlarını basitçe bilmelerini sağlar. Böylece insanlar vergilerini basit bir şekilde ödemek yerine nasıl kaçıracaklarına dair kafa yormaya çalışmaz, üretkenliğe ve planlamaya konsantre olurlar. Yani vergileri basileştirilerek, düzenleme planları geri çekilerek ve mali durumumuzu düzene koyarak daha iyi bir duruma sahip oluruz.
Böylece devletle bağlantılı veya siyasetin içinden insanları değil, duyarlı, yenilikçi, akla uygun şeyler yapan ve ticaret dünyasında gerçekten başarılı insanları ödüllendiririz.
Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Dr. Jeff Miron / Harvard University
Çeviri: Burak Özcan
Redaksiyon: Bünyamin Aydın