• Ana Sayfa
  • »
  • Videolar
  • »
  • Cinsiyet Eşitsizliğini Önlemek: Ebeveynlik İzninin Sorunları
286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

  • Do male professors work even less on leave?
  • Are women in the U.S. more likely to be CEOs in than other countries with more generous leave policies?

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ ÖNLEMEK: EBEVEYNLİK İZNİNİN SORUNLARI

ABD’de erkekler şirket yönetiminde, siyasi liderlikte, akademik pozisyonlarda, bilim ve teknoloji alanında kadınlardan sayıca çok üstünler. Bu yüzden rekabeti dengelemek adına zorunlu doğum ve ebeveynlik izni gibi birçok yeni kural ve politika gündeme getiriliyor. Bazı Avrupa ülkeleri, kadınların iş ve ev hayatlarını dengeleyebilmeleri için bir senelik ücretli izni zorunlu kılıyorlar.

Peki zorunlu ebeveynlik izni sorunu çözmeye yarıyor mu?
Merhaba, ben Rochester Teknoloji Enstitüsü siyaset bilimi profesörü Doktor Lauren Hall. Cinsiyet eşitliğini dayatmayla sağlamaya çalışan politikaların sorunu, istenenin aksine hizmet etmeleri.

Doğum iznini ele alalım. Bu, kadınların ve bebeklerin sağlığı için iyi bir fikir. Öte yandan doğum iznini dayatmak kadınlara kariyerleri konusunda yardımcı olmuyor. Uzun doğum izinleri aynı zamanda daha az iş tecrübesi, daha zayıf bir portföy ve daha dar bir iş çevresi edinmek demek. Cömert doğum izinleri uygulanan ülkelerde kadın yönetici oranı, -beklenmedik biçimde- ABD’den daha düşük.

Zorunlu doğum izni aslında kadınların erkeklerle aynı derecede yükselmelerine engel oluyor. Öyleyse doğru çözüm hem anne hem de babanın çocuklarını yetiştirmesi için ebeveynlik iznini mecburi kılmak mıdır?

Ebeveynlik izni de iyi fikir; ancak erkekleri izin almaya zorlamak babaların ebeveynlikle zaman harcamaları anlamına gelmiyor. Bir araştırma gösterdi ki, erkekler doğum sonrası izinlerini kişisel ve profesyonel hedeflerine ulaşmak için kullanıyorlar. Örneğin araştırma yapmak ve makale yazmakla uğraşıyorlar. Kadınlar ise doğum sonrası kendilerini toparlıyor ve bebekle ilgileniyorlar. Böyle durumlarda zorunlu ebeveynlik izni erkeklere daha fazla avantaj sağlıyor.

Mecburi yükümlülükler getiren bu tür politikalar iyi niyetli ve doğrudan çözüm sağlıyor gibi görünüyorlar; bu yüzden çekici gelebilirler. Ancak bu politikalar çözüm değil. Bu politikalar en iyi ihtimalle verimsiz çözümlerdir, en kötü ihtimal ise sağlamaya çalıştıkları türden bir kültürel değişimi baltalamalarıdır.

Kadınların potansiyellerinin doruk noktasına ulaşmalarının ve cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesinin yolu; kültürün, davranışların ve iki tarafın önceki tercihlerinin değişmesi. Bu ise kanun çıkararak gerçekleşecek bir şey değildir.

Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Lauren Hall / Rochester Institute of Technology
Çeviri: Süheyl Akınlı
Redaksiyon: Bünyamin Aydın

Önceki
Bir Düşünce Deneyi: Ya Fiyatlar Olmasaydı?
16.02.2016
Sonraki
Yoksulluğa Karşı Etkili Hayırseverlik Projeleri
16.02.2016