286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

    1. Democrat vs. Republican is Outdated – Learn Liberty (video): Professor Davies argues that there is a global political realignment away towards globalist vs. nationalist.
    2. After the last debate, I’m convinced America needs to reform the two-party system (blog post): Professor Sarah Burns explains the history of the two party system and why we should move away from it.
    3. The Master of the Presidential Flipflop (FEE article): Jeffrey Tucker explains just how far FDR deviated from his campaign promises.

Dave Rubin: En şeffaf devletlerde bile bir nebze yolsuzluk mevcuttur ve yolsuzluklar belli bir düzeyde kaldığı sürece her devlet işlevini yerine getirebilir, ama bunun bir eşik noktası vardır. Yapılan yolsuzluklar bu noktayı aştığında artık devlet iş yapamaz hale gelir.

Dan Carlin: Aynen öyle.

Dave Rubin: Herkese rüşvet vermek gerekir. Amerika bu konuda eskiden çok daha yüksek bir derecedeydi. Rüşvet artık öyle bir noktaya geldi ki, bir şeyler elde edebilmek için senin ya da benim ne istediğimizin önemi kalmadı. Sistemdeki asıl sorun ne biliyor musun? Politikacılar bize istedikleri her şeyi vaat edebilir, ama bu sözleri tutmalarını sağlayan hiçbir şey yok. Bu yüzden bir bahçıvanla ayaküstü sohbet etmen bir başkan adayıyla etmenden daha güvenlidir, çünkü ikincisi başkan olduğu an fikirlerini değiştirir. Oysa senin onlara oy vermenin tek sebebi vaat ettikleri şeylerdir.

Dan Carlin: Çok doğru.

Dave Rubin: Peki ya sözlerini tutmazlarsa? “Dört yıl sonra onlara oy vermeyeceğim” diyebilirsin, ama bu sefer de dört yıl sonra onların karşısında başka bir aptal olacak.

Dan Carlin: Diğer manyaklardan bahsediyorsun.

Dave Rubin: Evet öyle, düşünsene aslında ikisinden de nefret ediyorsun.

Dan Carlin: Kesinlikle.

Dave Rubin: İşte tam burada iki parti sistemi canımıza okuyor. Bu seçim de söz konusu durum için görüp görebileceğin en iyi örnek. Bu seçimde kaç kişi, kime oy verdiğinden bağımsız olarak, oy verdiği partinin yaptığı pislikleri görmezden geldi? İnsanlar, sırf diğer adama veya kadına hiç mi hiç katlanamadıkları için istemedikleri kişiye oy verdiler. Kim demiş, oy vereceğiniz kişileri belirleme hakları olduğunu? Ama bu sefer de ön seçim süreci olduğunu söylüyorlar. Peki, başkanlık münazarasına girenler ve kimin girebileceğine karar verenler kim? Yarısı Demokratlardan, diğer yarısı Cumhuriyetçilerden oluşan bir komisyon.

Dan Carlin: Nasıl olur da Demokratların ve Cumhuriyetçilerin üçüncü partiye 15% barajı koymasına izin veririz? İki partinin karar vermesine göz yumuyoruz.

Dave Rubin: O seviyeye kadar düşüyoruz, buna izin veriyoruz.

Dan Carlin: Evet.

Dave Rubin: Buna izin veriyoruz. İnsanlar bu konulara iyi tarafından bakmamdan nefret ediyor ama bazen devlette doğru reformların yapılabilmesi için birilerinin çizgiyi aşması gerekiyor. Mesela, Watergate skandalı ülke için iyi mi oldu, kötü mü? Başkan Gerald Ford, Nixon’ı affettiğinde ulusal kâbusumuzun sona erdiğini söyledi. Ama bu olaydan sonra öyle reformlar elde ettik ki, son 40 yılda hiç bu kadar iyisini yapamamıştık. Peki, Watergate bütün bunlara değer miydi? Kendinize sorarsınız ya, sistemde bir şeyleri düzeltmek için uçurumdan atlamamız gerekiyorsa atlamalı mıyız diye? Eğer gerçekten bir şeyleri düzelteceksek.

Dan Carlin: Kesinlikle, uçurum ne kadar yüksek olursa olsun.

Dave Rubin: Bir anayasal buhran, sonrasında işler yoluna girecekse harika bir şey. Ama sonunda kaybedeceksek değil.

Dan Carlin: Katılıyorum.

Dave Rubin: Donald Trump’la ilgili olarak bir anayasal buhrandan bahsettiklerinde, anayasa kelimesini duymak bile bir reform gibi geliyor. Sonunda anayasa hakkında konuşuyoruz. Peki ya reform elde etmek yerine kaybedersek? Bu bağlamda içinde bulunduğum ikilem şöyle; Hillary seçilseydi elimize aynı problemlerin daha fazlası geçecekti ve iddia ediyorum ki 50-60 yıllık bir anayasadan sapma dönemi gerçekleşecekti. Bence Donald Trump tıpkı kemoterapi gibi; bizi daha hızlı öldürebilir ya da demokratik, Demokratik Parti’den bahsetmiyorum, demokratik antikorların eşdeğeri olan bir şeyi harekete geçirebilir. Trump, bize otoriteryanizmin neden tehlikeli olduğunu ve nelere yol açabileceğini hatırlatıyor.

Politikayla hiç ilgilenmeyen bir sürü insan var. Sonuçta hepimizin bir hayatı var ve kendi hayatımızda odaklanmamız gereken başka şeyler var. Ülkenin otomatik pilotta gibi kendi kendine yönetilmesini istiyoruz, hem de iyi yönetilmesini. Ama temsili bir demokrasinin olduğu bir sistemde insanlar uzun bir süre güçlerini göstermedikleri zaman işler çılgınlaşıyor. Biz ortaya çıkıp devlete “hayır, bunu yapamazsın” diyeli 40-50 yıl oldu. Milyonlarca insanın katıldığı kadınların protestosundan bahsediliyor ki bu çok iyi, fakat yeterli değil.

Dan Carlin: Evet, şu an. Peki, bu nasıldı?

Dave Rubin: Devam ettirilmesi gerekir.

Dan Carlin: Anlıyorum.

Dave Rubin: Sonrasında seni dinlerler ama kaybedebilirsin. Ve eğer kaybedersen bir B planın olmalı.

Kaynak: LearnLiberty.org
Konuşmacı: Dan Carlin
Çeviri: Hilal Bektaş
Redaksiyon: Oğuz Yılmaz

Önceki
Obamacare: Hedefler ve Sonuçları
22.08.2017
Sonraki
Liberterler Müdahaleyi Ne Zaman Desteklemelidir?
22.08.2017