286 video

Bir Bardak Kahve İle Küresel Yoksullukla Mücadele Etmek

Konu hakkında daha derinlemesine gitmek isteyenler, aşağıdaki linkleri inceleyebilirler ancak dil ingilizcedir;

Does Fair Trade Coffee Help the Poor? Evidence from Costa Rica and Guatemala[report]: Drawing on field work conducted in Costa Rica and Guatemala, this report finds that Fair Trade may actually harm the long-term interests of small farmers in high-cost production areas

Is Fair Trade a Fair Deal? [article]: Gene Callahan at the Freeman argues that the Fair Trade movement embodies a mixture of sound ideas for improving the state of the coffee industry and well-meaning but misguided attempts to fight the realities of supply and demand

The Problem with Fair Trade Coffee [article]: Fair Trade-certified coffee is growing in consumer familiarity and sales, but strict certification requirements  are resulting in uneven economic advantages for coffee growers and lower quality coffee for consumers.

How Fair Is Fair Trade? [article]: A BBC article asks the question, “Does Fair Trade promote self-sufficiency or cause dependency for third-world farmers?”

Fair Trade: Improving Lives (video): Paul Rice of Fair Trade USA explains how Fair Trade certification empowers farmers and communities to develop themselves

Fair Trade Coffee (video): A video explaining the basics and benefits of Fair Trade Coffee

Unfair Trade [report]: This report by the Adam Smith Institute argues that contrary to popular belief, the Fair Trade label does more harm than good to the poorest third-world farmers

Bir Bardak Kahve İle Küresel Yoksullukla Mücadele Etmek

Gelişmekte olan dünyada günde sadece bir kaç dolarla hayatta kalmaya çalışan milyonlarca insan olduğunu biliyoruz. ‘Adil-Ticaret’ etiketli ürünleri satın alarak, mesela bu etikete sahip bir kahve, bunu engellemeye yardım edebileceğimizi söylüyor. Ama sormamız gerekiyor, bu gerçekte ne kadar etkili? Bu karmaşık bir konu ama o paraların gerçekten ihtiyacı olanlara gittiğine emin olmak için bunu sormaya mecburuz.

Adım Colleen Haight, San Jose Devlet Üniversitesi Ekonomi bölümünde yardımcı doçentim. Son 10 yılı ‘Adil-Ticaret’ kahveleri üzerine çalışarak ve Orta Amerika’da kahve ağacı yetişen bölgelerde kahve üreticilerinin deneyimleri hakkında araştırma yaparak geçirdim.

Adil-Ticaret’in amaçları takdir edilecek şeyler ve gönüllü bir organizasyon olması beni çok mutlu ediyor. Örneğin daha iyi bir tüketici farkındalığı yaratmada olağanüstü bir iş çıkardılar. Günümüz tüketicileri satın aldıkları ürünlerin küresel ekonomimizde yoksulları nasıl etkilediğiyle ilgili daha bilgili. Ama yoksullara gerçekten yardım etmek istiyorsanız, kahvede Adil-Ticaret bunu yapmanın en etkili yolu değil.

Adil-Ticaret, tüketicilerden aldıkları her kahve için bir kaç sent daha ödemelerini isteyerek çalışır. Bu fazla parayı tedarik zincirlerinin en başına, kahveyi üreyen küçük çiftçilere kadar ulaştırırlar. Fakat problem şu ki, Adil-Ticaret yönetmeliği, küçük çiftçiyi küçük toprak sahibi olarak tanımlar, ama kahve üretim toplumlarındaki yoksulların kendi topraklarına sahip olacak kadar paraları yoktur. Eğer gerçekten yoksullara yardım etmek istiyorsanız, göçmen tarla işçilerine yönelmelisiniz.

Göçmen işçiler sürekli olarak çiftlikten çiftliğe gezerler ve bulabildikleri her işte çalışırlar. Adil-Ticaret yönetmeliği bu işçilere sadece o ülkenin asgari günlük ücretinin verilmesi gerektiğini söylüyor fakat bu zaten halihazırda o ülkenin kanunu. Adil-Ticaret’in göçmen işçiler için başka bir anlamı yok. O zaman yoksula daha çok yarar sağlayan kararları nasıl verebiliriz?

Biraz garip gözükse de, bunu yapmanın bir yolu, yüksek kaliteli kahve almak. Yüksek kaliteli kahve çekirdekleri yetiştirilmek için daha çok zaman ve özen ister. Bu da, üreticilerin, kahveyi toplayan işçilere daha yüksek maaşlar verilmesine yol açar. Kaliteli kahve için talep arttıkça, daha çok maaş veren bu iş pozisyonları da artar. Pek akla yatkın gelmese de kaliteli kahveleri toplayan göçmen işçiler, pek çok Adil-Ticaret kategorisindeki kahveleri toplayan sıradan işçilerden daha yüksek maaş alırlar.. Adil-Ticaret kahvesinin fiyatı, Adil-Ticaret etiketi olmayan kaliteli kahvelerle hemen hemen aynı olduğundan, tüketiciler yoksullar için daha fazlasını, Adil-Ticaret etiketli ürünleri almayarak yapabilirler.

Unutmamanız gereken şey şu ki Adil-Ticaret markası tıpkı diğer markalar gibidir. Farkındalığı olan tüketiciler olarak, vaatlerini öylece kabul edemeyiz. Kendi araştırmamızı yapmamız gerekir. Paramız sınırlı. Verdiğimiz her kararın tam istediğimiz gibi bir etki yarattığından emin olmalıyız.

Kaynak: LearnLiberty.org
Konuşmacı: Dr. Colleen Haight / San Jose State University
Çeviri: Şafak Başnak

Önceki
Neden Mübadelede Bulunuruz?
18.02.2014
Sonraki
İktisadi Özgürlükleri Bu Kadar İyi Yapan Şey Nedir?
18.02.2014