• Ana Sayfa
  • »
  • Videolar
  • »
  • Sağlığa Zararlı Bir İttifak: Tütün Şirketleri ve Sigara Karşıtları
286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

SAĞLIĞA ZARARLI BİR İTTİFAK: TÜTÜN ŞİRKETLERİ VE SİGARA KARŞITLARI

Amerika genelinde neden elektronik sigaranın yasaklanması düşünülüyor? Halk sağlığını korumak için mi? Bu sıkça duyduğunuz bir gerekçe olsa da, bence bunun başka önemli bir izahı var. Neticede sağlıksız birçok ürün var ve kimse bunları yasaklamaya kalkışmıyor.

Özellikle elektronik sigaranın hedef alınmasının sebebi, büyük şirket lobileridir. Yani tütün şirketleri. Şimdi sıkı durun. Elektronik sigaranın yasaklanması için mücadele eden kesim ile büyük tütün şirketlerine karşı olan kesim aynı değil midir? Elbette.

Tütüne karşı olan birçok insan, elektronik sigaraya da karşı olmaya başladı. Bilindik sigaralar gibi elektronik sigaranın da sağlığa zararlı olduğunu ya da çocuklara yanlış mesaj gönderebileceğini savunuyorlar.

Bu durumda, bu aktivistler kendilerini düşmanları ile aynı tarafta buldular; çünkü tütün şirketleri de elektronik sigaraya karşı mücadele ediyor. Şirketlerin asıl endişesi ise kendi meseleleridir. Araştırmalar elektronik sigaranın diğer sigara bırakma yöntemlerinden iki kat daha etkili olduğunu gösteriyor.

Şirketler tüketicilerin elektronik sigaraya ulaşımını zorlaştıran regülasyonlar için baskı yapıyorlar; böylece daha fazla sayıda insanın tütün ürünlerini bırakmamasını arzu ediyorlar. Bu durum için uzmanların kullandığı bir tabir var: “Kaçakçı ve Vaftizci Fenomeni”.

Bahsettiğimiz iyi niyetli aktivistler böylece esasında karşı oldukları taraf ile aynı düzenlemeler için mücadele etmiş olmaktadır. Bu durum lobilerin teşebbüslerine meşruluk kazandırır; bunun toplum sağlığı için olduğunu iddia edebilirler.

Ne var ki bu lobiler sağlığı umursadıkları için yatırım yapıyor değillerdir. Onların çabası -yasal düzenlemeleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak- rakiplerine karşı haksız kazanç elde etmektir.

RJ Reynolds adındaki tütün şirketi, diğer firmaların ürettiği elektronik sigaraları yasaklamak için mücadele ediyor, öte yandan kendi ürettiği elektronik sigaraları garanti altına alıyor. Bunun için de diğer elektronik sigaraların sağlık için daha riskli olduğunu iddia ediyor. İşte haksız kazanç budur.

Ne yazık ki bu gibi durumlar nadir görülmüyor. Her sektörde hükümete lobi yapmak için para harcayan şirketler mevcuttur. Bu şirketler sözde “kamu menfaati” amacıyla regülasyonlar çıkartmaya çalışırlar. Oysa onların asıl amacı, rakiplerine karşı üstünlük sağlamaktır.

Bu büyük şirketlerin sizin paranızla ve sağlığınızla ilgili kararlar vermesi yanlış gelmiyor mu? Sizin yerinize karar vermek değil midir bu? Doğru olan, elektronik sigaranın nerede kullanılacağına bireylerin ve mülk sahiplerinin karar vermesidir, sigarayı bırakmayı güçleştiren regülasyonlar çıkarmak değildir.

Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Aeon Skoble / Bridgewater State University
Çeviri: Başak Öner
Redaksiyon: Ahmet Altundal

Önceki
Borçlarını Ödeyemezlerse Yunan Halkı “Kötü Adam” mı Olur?
31.03.2016
Sonraki
Yoksulluk: Ahlaki Bir İkilem – Boğulmakta Olan bir Çocuğu Kurtarmalı Mıyız?
31.03.2016