286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

  • “If only 5% of the population in poorer countries immigrated to richer countries global incomes would rise by four to nine trillion dollars.”
    Clemens, Michael A. 2011. “Economics and Emigration: Trillion-Dollar Bills on the Sidewalk?”Journal of Economic Perspectives, 25(3): 83-106.www.jstor.org/stable/23049424
  • “When an unskilled Haitian moves to the United States, their pay rises by more than 1000%.”
    Clemens, Michael A. 2011. “Economics and Emigration: Trillion-Dollar Bills on the Sidewalk?”Journal of Economic Perspectives, 25(3): 83-106.www.jstor.org/stable/23049424

GÖÇMENLİĞİN EKONOMİYE FAYDALARI

Yalnızca tek bir politika değişikliğiyle Küresel ekonomiye trilyonlarca dolar kazandıracağımı ve milyarlarca insanın yaşam koşullarını iyileştireceğimi söylesem ne düşünürdünüz? Yoksa kulağa çok gerçekçi gelmiyor mu? Baştan uyarmam gerek, bu öneriye birçok zengin ülke karşı çıkıyor. Peki bu karşı çıktıkları ne? Tabii ki göçmenliğin önünü açmak.

Ekonomistlerin hemfikir oldukları bir konu vardır: Ülkeler arası serbest ticaret, devasa bir servet yaratır. Aynı durum sınır ötesinden işgücü temininde de geçerli ve bu da daha çok göçmen demek.

Tüm bu serveti oluşturmak için göçmenlik kabulü konusunda tüm kuralları kaldırmaya gerek yok. Şöyle düşünün: Yoksul bir ülkenin sadece %5’i zengin bir ülkeye göç ettiğinde, dünya servetinde 4 ile 9 trilyon dolar civarı bir artış olacak. Bu mümkün, çünkü işçilerin daha çok ekonomik fırsatlara sahip ülkelere göç etmesine izin verdiğinizde aynı derecede yetenekle onlarca kat daha fazla servet yaratabiliyorlar. Örneğin vasıfsız bir Haitili bir göçmen Amerika’da çalışmaya başladığında kazancı %1000 artıyor.

Göçmenliğin artmasının, doğuştan o ülkenin vatandaşı olanlara zarar vereceğine dair bazı endişeler var. Fakat birçok araştırma bu zararın çok az, geçici ya da yalnızca bazı alanlarda görüldüğünü, hatta hiç olmaığını söylüyor. Serbest ticaret ve sınır ötesi işgücü temini uzun vadede herkese faydalı olduğundan toplumun refahını yükseltir.

Göçmenlik politikasının nasıl olması gerektiğiyle ilgili oldukça fazla tartışma mevcut fakat amacımız gayet basit: Daha çok işçinin serbest dolaşımı. İşçiler nerede daha üretken olabileceğini ve müreffeh yaşayabileceğini düşünüyorlarsa oraya göç edebilmeliler.

Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Benjamin Powell / Texas Tech University
Çeviri: Ali Özenli
Redaksiyon: Bünyamin Aydın

Önceki
Polis Şiddetini Nasıl Azaltabiliriz?
02.01.2016
Sonraki
Liberal Düşünce Okulları: Kamu Tercihi
02.01.2016