286 video

Konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları takip edebilirler;

DON KİŞOT LİBERTERYEN BİR ROMAN MI?

(ÖZGÜRLÜĞÜ SEVİYORSANIZ) NEDEN DON KİŞOT OKUMALISINIZ?

Don Kişot’un dile getirilen asıl noktanın… nereden bili… Don Kişot’un dile getirilen asıl noktanın özgürlük olduğunu nereden biliyoruz? Bunu kanıtlayan en önemli noktalardan biri kahramanın devlet karşıtı olması. Don Kişot keskin durumlarda tam bir anarşist gibi davranmaktadır. Tarihin en büyük ve radikal anarşisti Rothbard devleti şöyle tanımlamıştır: Bir bölgede haraç kesip yeni bölgelere yayılan, istediğini zorla yaptıran ve “koruma” adı altında milletin parasını gasp eden birkaç herif. Rothbard’a göre, başlangıçta Don Kişot, devletin zalim bir temsilcisi olarak karşımıza çıkar. Bir kasabadan diğerine yürüyen masum bir berbere saldırır. Neden? Bunu yapmaya yetkisi olduğunu düşündüğü için mi? Hayır, sadece eşyalarına sahip olmak istediği için.

Bir sonraki bölümde Don Kişot kurtarıcıya dönüşür. Sanço, bir grup kürek mahkumunun İspanya kırsalında zincirlenmiş bir şekilde yürüdüğünü anlatır. Bu adamların, Kral’ın filosunda kürek çekeceğini söyler Don Kişot’un yanıtı çok önemlidir. Mevzuyu direk Hükümdar’ın gücüne getirir: “‘Zorlanmış insanlar’ derken ne demek istiyorsun?” der, “Kral’ın insanlara zorla iş yaptırması mümkün mü?” Vakit kaybetmeden kölelerle tek tek konuşur, onların hafif ve önemsiz suçlardan hüküm giydiklerini anlar. Devlet açıkça, adalet kurumlarını kullanarak, halkı sömürüp İspanyol donanmasına kürek mahkumu sağlıyor. Kürek mahkumları, savaş kadırgalarının deyim yerindeyse motorudur. Eğer bir kadırgaya saldıracaksanız, kürek çekenleri bertaraf etmeniz gerekir. Zincirlere bağlı oldukları için yüzemezler ve hep ilk hedef onlardır. Kral’ın kadırgasında kürek mahkumu olmakla idam edilmek arasında pek fark yoktur.

Don Kişot birden zalimden kurtarıcıya dönüşür. Köleleri götüren süvarileri attan indirir ve köleleri serbest bırakır. Romanın sonlarına doğru bir subay, köleleri serbest bıraktığı için Don Kişot’u tutuklamaya kalkışır. Don Kişot, harika bir anarşist jujitsu tekniğiyle arkasına döner ve subayı boğar. Bu bölümün devamında devletin vergi alma hakkını eleştiren mükemmel bir nutuk çeker. Yani önce fiziksel olarak devletle mücadele edip, sonrasında da devletin insanları vergilendirme hakkına itiraz eder. Don Kişot’un dile getirdiği temel kavram özgürlüktür; o insanları kanun adamlarından, vergi müfettişlerinden ve Kral’ın zorbalığından kurtarıp özgür bırakmıştır. Kısacası devletten.

Kaynak: Learnliberty.org
Konuşmacı: Prof. Eric C. Graf / Universidad Francisco Marroquin
Çeviri: Efe İnan
Redaksiyon: Ahmet Altundal

Önceki
Liberteryenler Uluslararası İlişkilerde Neden Reform İstiyorlar?
03.01.2017
Sonraki
Uyuşturucuyla Mücadelenin Irkçılıkla İlişkisi
03.01.2017